Arbeca al teu aire

Gaudeix les distàncies autèntiques

Et proposem descobrir Arbeca al teu aire, sense presses, submergint-te en l’essència rural més autèntica d’un poble que veié néixer l’oliva arbequina i que amaga un valuós patrimoni arquitectònic, et sorprendrà!

Una petita “cort reial”

castell palau arbeca

Els Cardona, la família nobiliària de més influència política i poder econòmic de la Corona d’Aragó, visqué al voltant de 200 anys a Arbeca i hi bastí un grandiós castell palau, dels més bells de Catalunya. La llegenda diu que l’ostentació de poder dels ducs feu que el castell palau tingués 365 finestres amb reixes d’or, tantes com dies té l’any. Et proposem visitar-nos i descobrir en primera persona quantes finestres tenia realment el castell palau; quants reis pernoctaren al palau; on són bona part dels carreus de la fortalesa i moltes coses més! A través d’aquesta guia virtual del castell palau podràs passejar pel turó del Castell i submergir-te en la vida dels Cardona.

Una vila a l’ombra dels Cardona

esglesia arbeca

Arbeca era un poble pròsper i ric a l’ombra dels Cardona. El castell palau dominava la vila des del capdamunt del turó. Aquesta s’aixoplugava als seus peus formant una gran vila emmurallada acompanyada de petites torres i portals. Amb la guia virtual de la vila closa et convidem passejar per carrerons i places porxades, descobrir perquè l’església de Sant Jaume és tant gran i amb una planta gens habitual, esbrinar de quina plaça s’extreia la pedra per a construir el castell palau o bé saber perquè els ducs no deixaven tenir molins d’oli privats als arbequins.

Els nostres orígens, la Fortalesa dels Vilars

No podeu marxar d’Arbeca sense abans visitar la Fortalesa dels Vilars, aquí s’hi troben els nostres orígens. El jaciment és únic a Europa, la seva singularitat rau en la sofisticació del sistema defensiu. Aquest es format per una muralla, catorze torres, camp frisi de pedres clavades i un gran fossat. El conjunt s’ubica en una zona planera, fet poc habitual a l’època, i que n’explica els esforços defensius. La Fortalesa dels Vilars obre les seves portes els cap de setmana i s’ofereixen visites guiades.

Espai d’interès natural Secans de Belianes-Preixana

arbeca secans belianes preixana

Si sou dels qui us agrada conèixer nous paisatges us convidem a submergir-vos en un gran mar verd i daurat, els Secans de Belianes-Preixana. Són paisatges planers, suaus, on predominen els conreus herbacis. Aquests dansen com les onades amb la força del vent, un espectacle visual que heu de viure! Us hem seleccionat aquesta ruta circular per fer-la a peu o bé en bicicleta i endinsar-vos en aquests paisatges únics a Catalunya, hàbitat de nombroses aus estepàries.

Per als més exploradors

font de la juliana

Si encara teniu ganes de descobrir més indrets d’Arbeca, trobareu una petita capella romànica a l’antic poble de les Borgetes de Salena. També un ermita sentinella de la vila, Santa Caterina, patrona de la vila, i des d’on observareu unes boniques vistes panoràmiques de la plana d’Urgell. I si encara voleu més propostes apropeu-vos a la font de la Juliana, és una majestuosa construcció amb carreus ben treballats que explica els esforços dels arbequins per aconseguir aigua en el passat.

Catalunya, bressol de l’oliva arbequina

oliva arbequina

La varietat d’oliva més preuada i reconeguda arreu del món té el seu origen a Catalunya i Arbeca, la població que la veié néixer, li dona el nom. A la modernista catedral de l’oli, dissenyada per Cèsar Martinell, s’hi troba l’agrobotiga de la Cooperativa Arbequina on hi podreu adquirir els autèntics olis d’oliva verge extra. També ho podreu fer a la botiga Raig d’Arbeca i en línia als diversos productors.

La millor forma de degustar els nostres olis és a través de la gastronomia, deixeu-vos delectar el paladar amb la cuina de proximitat al restaurant La Placeta, o bé amb la resta d’establiments de restauració. Els trobareu aquí. Ah, no oblideu acompanyar els àpats amb un vi del celler Vinya els Vilars, forma part de la DO Costers del Segre i fins i tot hi podeu viure una experiència.

El teu allotjament al teu aire

Només heu de seleccionar el vostre allotjament perfecte, venir-nos a conèixer i gaudir de les distàncies autèntiques amb nosaltres.