La capella de Sant Miquel de les Borgetes de Salena

Dins del terme municipal d’Arbeca, a 4 km de la vila, i al costat del camí de Mollerussa, s’aixeca a dalt d’un petit turó la capella de Sant Miquel. Antigament fou esglesiola del poble de les Borgetes de Salena, llogaret que formava part de la Baronia d’Arbeca i que, posteriorment, fou agregat al seu municipi junt amb el seu terme municipal. Pel seu entorn s’hi han trobat restes de ceràmica d’Arezzo, fragments de plats campanians, vestigis que podien ser testimoni del seu origen romà.

El poble potser no era massa gran però si suficient com per tenir una església. A més tenia una bassa per l’abastiment de les seves necessitats d’aigua i un forn per abastir-se de pa. Suposadament va desaparèixer pels volts de 1348 arran de les pesta negra. Des de sempre anà unit a la Baronia d’Arbeca, la seva església era sufragària a la parròquia d’Arbeca.

Com molts pobles de l’entorn no pogueren sobreviure a les maltempsades, i a la misèria; i les pestes els deixà abandonats com ara Bellfort, molt a prop, al terme de Miralcamp, desaparegut vers el segle XV.

La despoblació total de les Borgetes de Salena tingué lloc a principis del segle XVII. De llavors ençà, el seu entorn va esdevenir erm fins que a partir dels anys 80 es va repoblar de pins i altres arbres ornamentals i es va anivellar la depressió que formava l’antiga base del poble. Les seves cases no van poder resistir l’empenta dels anys i del despoblament. Queden, però, les sitges subterrànies que hi havia als baixos dels habitatges que servien per guardar-hi les collites de cereals.

La capella és l’única resta que hi queda, és d’estil romànic senzill, amb volta de canó, rectangular i encarada al sol ixent, amb una porta dovellada sense cap relleu i amb tres contraforts per la part de sol ixent; per la part de tramuntana hi ha el turó que fa de mur de contenció. En el mateix cantó de la porta però en la part de l’absis hi ha una espitllera o finestra per donar llum. L’absis és recte i en una pedra hi ha una inscripció que hi diu «OFERIM» amb diversos signes.

Actualment amb la crescuda de tota l’arbreda  aquest indret ha canviat radicalment la seva fisonomia; esdevenint un paratge atractiu i apte per a passar-hi un dia d’esbarjo gaudint de la frescor de les seves ombres i embolcallats per l’evocació suggestiva dels temps passats, dels quals són testimoni eminent les pedres venerables de Sant Miquel.

A la Capella s’hi celebra l’1 de maig, antigament es feia a l’ermita de Sant Bonifaci de Vinaixa, ubicada al Fondo de Vinaixa. La festa del primer de maig en els darrers anys coincideix amb la cloenda de les jornades culturals. Aquesta festa (dia de la festa del treball) s’organitza a la capella zona preparada per actes lúdics, amb taules i bancs per seure entre una zona boscosa, fonts d’aigua, jocs, serveis i pista per diverses activitats com ball, cucanyes.

L’activitat principal és la d’un dia d’esplai, on es preparen unes magnífiques cassoles de tros plat típic d’Arbeca. Es realitzen jocs per la mainada i ball a la pista central del parc.

 

Per saber-ne més

SANS I GENÉ, Josep Mª; PAU I SANS, Antoni; JUNYENT I SÁNCHEZ, Emili. Arbeca història i record, 30 anys després. Arbeca. Ajuntament d’Arbeca, 2014. ISBN L-593-2014