La nostra identitat pedra a pedra

La millor forma de conèixer la rica història d’Arbeca és realitzant la visita guiada al conjunt historicoartístic format pel castell palau i la vila closa.

La visita permet fer un viatge a les èpoques més esplendoroses d’Arbeca, quan la vila gaudia d’un relatiu benestar social als segles XV i XVI, a l’ombra dels Cardona, però també en el moment en què els Medinaceli, amb la introducció de l’olivera arbequina al segle XVIII, permeté un desenvolupament econòmic sense precedents a Arbeca, les Garrigues, l’Urgell i el Segrià.

Inclou la visita al castell palau, les muralles, la vila closa, l’església de Sant Jaume i el molí d’oli de l’Argilés.

 

Vila closa

PLAÇA MAJOR

Iniciem la visita guiada a l’Oficina de Turisme, un edifici modernista obra de Cèsar Martinell.

Continua a través d’una ruta guiada per la vila closa. És tracta d’un dels centres històrics més grans i ben conservats de les Garrigues. La influència dels Cardona feu que a l’època feudal fos la vila amb més població de la comarca. Caminar per la vila closa és impregnar-se d’història, un viatge al passat entre carrers estrets i costeruts i places porxades on la pedra, omnipresent, n’és la gran protagonista.

Església de Sant Jaume

esglesia arbeca

A més, podreu accedir a l’interior de la grandiosa església de Sant Jaume. Descobrireu perquè és un temple grandiós i amb una planta única a Catalunya. També podreu enfilar-vos fins al capdamunt del campanar a través d’unes escales de cargol formades per 50 esglaons de pedra i d’una sola peça pertanyents a l’antiga església gòtica de Santa Llúcia. Des del capdamunt del campanar, a banda de saludar les campanes observareu unes boniques vistes del centre històric i les Garrigues urgellenques.

Castell palau

castell arbeca garrigues

Caldrà coronar el turó del Castell per conèixer el castell palau dels Cardona, avui en ruïnes. Hi va residir durant 200 anys la família nobiliària de més influència política i poder econòmic de la Corona d’Aragó: els Cardona.

Descobrireu perquè els Cardona van voler fer del castell una petita cort bastint un grandiós castell palau, dels més bells de Catalunya. També us explicarem els nombrosos reis que pernoctaren o visitaren el castell palau, així com la llegenda popular de les 365 finestres d’or del castell palau.

Durant la visita en descobrireu les imponents muralles, el cos de guàrdia, la gegantina torre del Porgador, podreu endinsar-vos a l’interior de les cavallerisses, també a l’interior de les presons i albirar unes fantàstiques vistes panoràmiques de la plana d’Urgell, les Garrigues urgellenques i la serralada prelitoral catalana.

Molí de l'Argilés

MOLI DE L'ARGILÉS

Finalment, l’activitat clou amb la visita al molí d’oli de l’Argilés, conté grans moltes de pedra i data de principis del segle XIX.

VISITA GUIADA

📍Punt de Trobada: Oficina de Turisme d’Arbeca (C/Lleida, 32, Arbeca)

📅 Calendari: Dissabtes, diumenges i festius

Horari: A les 10.15 h.

Durada: 1 hora i 30 minuts aproximadament.

💶 Preu: 5€ per persona (pagament a l’Oficina de Turisme abans de la visita)

VISITES GUIADES CONCERTADES

També podeu concertar visites guiades personalitzades i programar-les segons les vostres necessitats.

RESERVES

AJUNTAMENT D’ARBECA

Al telèfon 973 160 008, de dilluns a divendres de les 09:00 h a les 14:00h. O bé al correu turisme@arbeca.cat

OFICINA DE TURISME D’ARBECA

Al telèfon 973 160 182 de dimarts a diumenge de les 10.00h a les 14.00h. O bé al correu agrobotiga@arbequina.coop

PRESENCIALMENT

Abans de la visita a l’Oficina de Turisme d’Arbeca.